Sorting
Source
Katalog zbiorów
(2)
Form of Work
Książki
(2)
Status
available
(2)
Branch
Tyczyn Wypożyczalnia
(1)
Hermanowa Wypożyczalnia
(1)
Author
Orłowska Marta
(1)
Perkowska Aleksandra
(1)
Sakra Agnieszka
(1)
Sojka Maciej
(1)
Year
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(1)
Country
Poland
(2)
Language
Polish
(2)
Subject
Kuchnia francuska
(1)
Literatura dziecięca polska
(1)
2 results Filter
Book
In basket
Kuchnia francuska / zebrała Marta Orłowska. - Kielce : O-press, [2005]. - 112 s. : il. ; 21 cm.
(Kuchnie Świata : kolekcja)
Kuchnia francuska - uważana jest często za jedną z najlepszych na świecie, wywarła przez wieki duży wpływ na inne kuchnie, zwłaszcza zachodniej Europy. Najczęściej kojarzona jest (choć nie zawsze słusznie) z żabimi udkami, ślimakami, bagietką, serami i winem. W rzeczywistości kuchnia francuska nie jest jednolita. Oprócz dużych różnic pomiędzy poszczególnymi regionami, można wyróżnić także tzw. haute cuisine (wysoką kuchnię) - drogie, tradycyjne dania, przygotowywane przez znanych często kucharzy oraz nouvelle cuisine (nową kuchnię), która narodziła się w opozycji wobec tej pierwszej. Nouvelle cuisine opiera się na lekkich, zdrowych i krótko przyrządzanych daniach. Najważniejszą zasadą obowiązującą we Francji jest wysoka jakość produktów i ich świeżość, w związku z czym nadal popularne jest robienie zakupów na targach albo w małych sklepikach, choć dużą popularnością cieszą się także supermarkety. nota wydawcy]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Tyczyn Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Hermanowa Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. I/N (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again